Saturday, 27 September 2014

Kisah Aku & Arnab Comel ku.

Buah hati penawar duka selain manusia yang berada disekeliling kami adalah 2 ekor arnab comel yang kami sayang...

Nama 2 ekor ni asalnya sedap...atan dan atoi..(masa tu x tau jantina ) rupanya2 betina 2-2 ekor ni..lama kelamaan nama dah terbiasa panggil si lebam dan si gemuk...sebab sekor tu mata dia nampak macam kene tumbuk haha...panggillah si lebam dan sekor lagi gemuk sebab dia gemuk..2 ekor arnab aku dari jenis Teddy Bear..

Macam mana boleh bela arnab 2 ekor ni??..
asalnya dari FB..ternampak Abg Mustapha Kamal (artis tu...)nak let ho arnabnya..so aku ni pun PM lah..sebenarnya nak jumpa je Abg Mus dari dekat..haha..tu je reason pun bukan pasal arnab...mmg jumpa pun Abg Mus ,wife dia dan anaknya..keluarga ni mmg peramah dan baik sangat..

Berbalik cerita arnab tadi..lama kelamaan jadi sayang dan dah jadi sebahagian keluarga kami..kemana kami pergi pasti bawak si arnab ni..tak boleh tinggal tau..Kalau tinggal pun pasti anak2 akan nangis...sedih...


Ni si comot 2 ekor..
lebam sebelah kiri dan gemuk sebelah kanan..

Kat atas tu muka sedih lepas kene tinggal 3 hari kat Pahang...bila jumpa sungguh exited arnab ku ini..sebenarnya aku yg risau kat dieorg ni sampai tak senang duduk...haha

Hari ni aku bawak keluar arnab dari sangkar ajak dia lepak2 kat atas kerusi ni..tiba2..si lebam..rindu agaknya..terus naik ke riba aku..sebelum ni tak pernah pun dia nak duduk kat aku secara suka rela..kene tangkap baru nak duduk diam..tapi hari ni lepas kene tinggal..terus dia baik dengan aku...haha... agaknya mintak jangan ditinggalkan kot...

Seronok pelihara haiwan ni..sebab lama kelamaan kita akan dpt memahami mereka..


kids bagi makan muruku kat gemuk..
suka pulak dia makan muruku..



Tengoklah budak2 ni..
Mia pulak nak suapkan si gemuk..
masa ni si lebam duduk atas riba aku takmo turun..


Inilah muruku yang dieorg suapkan kat mulut si Lebam dan Si Gemuk...

Sejak kehadiran 2 ekor ni dalam hidup kami..bertambah ceria..percayalah..kalau korang pelihara apa2 haiwan..mesti rasa reda kalau nak marah bila tgk muka dieorg..

Danial request kat aku nak adopt kucing..tapi tak larat aku nak jaga sebab aku tak tahan bau poo poo dia..hehe..

Ok ni je kisah arnab yang jadi penyeri dalam family kami..doakan arnab kami panjang umur ye...

Kisah aku dan Banana Cheese.

Tekak teringin sangat nak merasa apa itu Banana Cheese...
Mungkin bagi sesetengah orang dah makan dan dah muak dengan Banana Cheese.Bagi aku yang tak berkesempatan nak merasa kesedapan Banana Cheese tu.. memang nak sangat mencari..

Akhirnya...
Ku ketemu juga dengan Banana Cheese yang diidamkan..jumpa kat Ilyn Cendol House Kuang.

Kat atas ni gambar kedai ilin cendol house kepunyaan Bob Lokman.Terletak di Kuang.


Nah ambik ni Banana Cheese...

Rasanya sedap la jugak..rasa nak makan lagi..Mr Hubby tak excited dan langsung tak interested dengan pisang ni..(dia tak suka kuih...haha senang hidup aku kan??x payah buat kuih.... )
Ada sesetengah kedai yg aku tengok (tgk kat FB..) pisangnya besar2..tapi kat sini dia potong kecik2..jadi tak mual nak makan..

Itu je cerita kali ni pasal Banana Cheese..selain tu nak promote jugak kedai Abg Bob Lokman yang kat Kuang tu..(korang kenal tak Bob Lokman siapa??..)



ni dia..artis tu....abg Bob Lokman
(gambar dari Mr Google)
X sempat jumpa lagi dengan Abg Bob Lokman ni..

Kat kedai dia ada macam2 makanan yang sedap2...macam Laksa,Mee Udang,Mee Kari ,Cendol,ABC,Banana Cheese,Cucur Udang..Pagi pulak dia ada jula sarapan..macam-macam ada.....Try la datang sini kalau berkesempatan..memang terbaik!!!.

Ini sahaja kisah aku dan Banana Cheese untuk kali ini..nak mencari tempat lain pulak..kot2 ada yang lagi sedap atau pelik..hehe..

Monday, 22 September 2014

Kisah Hari Koko dan coklat Malaysia di Mid Valley


Antara event yg aku tunggu adalah hari Koko dan Coklat.Sejak berminat menceburi industri Coklat ni..aku kene buat reserach dan study sikit Industri Coklat..cita-cita aku tinggi..bukan hnya setakat kecil-kecilan tapi target aku sampai nak buakak kilang..haha (tinggi angan2 aku kan...)

Yang pastinya tarikh tu aku dah booked dengan mr hubby.Before nak ke mana-mana..next week acara wajib ke Mid Valley dulu..dan aku juga nak berjumpa dengan akak dari NS Galleria yang bertanggungjawab membuka hati dan minda utk terjebak ke Industri ini. Banyak benda aku nak belajar kat situ nanti..

Before this..aku pernah get involve dengan beberapa biz lain..macam Pekasam lah..sanggup aku berulang alik ke Tasik Raban untu ambik stok..dan bnyk lagi business aku..tapi semuanya tak jadi..nak dapat yang sesuai memang seksa!!..sape suruh aku tak belajar betul2 kan..mentor pun takde..so untuk biz kali ni..mentor dah dikenal pasti..ilmu pun dah tau nak cari di mana cuma TINDAKAN..yeay..kuasa TINDAKAN..takpe jd siput tp jd lah siput terbo!!..haha dah mengarut aku ni...

So aku akan update kisah aku lepas menghadiri event ni..semoga Allah permudahkan urusan aku dan perjalanan aku untuk mencari kekayaan dunia dan akhirat...



Saturday, 20 September 2014

Kisah Seminar dan Kursus Aku akan follow



Aku sangka aku dah hebat berniaga...lepas pelbagai dugaan yang tuhan bagi pada aku..aku bagaikan terhantuk dan sedar dari mimpi dan lena akau selama ini..
Yeah!! aku dah bagun dari tidur..
Setelah hidup aku lintang pukang aku check balik diri aku apa masalahnya aku ni ..
Jadi bila dah spot check aku pun tau kurangnya di mana..ILMU..
Dah laam tinggalkan universiti..almost 8 years..selama tu aku tak pernah mencari ilmu dengan cara yg betul..setakat baca buku tapi tak berguru..

Now aku dah start berguru..first step..aku join program doc Azizan Osman di Citu Bayview, Melaka.bagaikan dah diatur akhirnya aku berjaya sampai ke sini..tepat jam 8 pg aku dah berada di lobi Bay view hotel..kids pulak masih tidur kat rumahh tok wan..hubby pulak hantar aku..dengan semangatnya aku hadi dan aku kosongkan otak..


Seminar ni dipanggil klinik usahawan F.O.C je.Banyak ilmu yang telah di share oleh Doc..mmg perniagaan yg mudah sebenarnya dengan ilmu dan sistem pun boleh jadi jutawan tau...
Selepas klinik ni ada Seminar lanjutan iaitu Marketing Mastery..tapi aku tak pegi memandangkan duit aku tak cukup..(hidup lintang pukang that time..so not enough budget)
So tak terhenti di situ..ilmu tadi aku praktikkan..idea dtg mencurah2..

Kebetulan selepas klinik..
Masa jalan kat sekitar MITC..ternampak ada expo kat situ..so kami decide singgah..
Kat situ ada Matta fair dan juga expo pertanian..
Dah tak berapa nak cukup budget tak berminat sgt dengan matta fair tu..so aku pegi expo pertanian..kat situ bnyk org jual baca dan pokok...masa jalan2 kat situ ada lebih lurang 4 booth jual coklat..ha..kat sini bermula kisah aku...

Aku pun beli la coklat2 yg comel kat situ..sambil aku beli aku pun berbual dengan pengusaha coklat..dan sampai kat 1 booth ni..akak tu peramah sangat..rupanya beliau ada pengusaha dan pengilang coklat di Nilai.
Aku tnya kat akak ni..macam mana pasaran coklat ok x?..then akak tu jawab...sebenarnya kita kekurangan pengusaha coklay..wow!!
Kurang..aku terus tertarik dengan kata2 akak ni..aku tnya dengan dia macam mana nak hasilkan coklat..dia pun guide aku dari first step apa yg patut aku buat...jd bermulalah perjalanan aku dengan coklat pulak!..

Sekarang aku tgh tunngu date utk kursus coklat dengan Lembaga Koko..nah..link jadual kursus Lembaga Koko..aku ambik kat Sg Besar utk 3 hari...


Dalam masa terdekat aku kat visit kilang akak tu di Nilai untu belajar..moga aku akan jadi one of the Industry Player someday..Amin..Niat aku cuma nak meningkatkan taraf kehidupan dan mempunyai business yang stabil..business yang boleh diwarisi..akyu target sebelum umur 35 aku akan menjadi seorang Jutawan..Amin..


Kata Semangat Sikit dari sifu..




Kisah Cuti Sekolah 6-21 September 2014

Cepatnya masa berlalu...
dah 2 minggu cuti sekolah..actually school holiday 1 week sahaja..tp drag jd 2 weeks sebabkan budak2 exam UPSR so yg kecik2 ni diberi cuti..so apa lagi..sukalah kami..

2 minggu ni kami balik kampung di Triang,Pahang..
Mama n papa pulak boleh buat kerja tak kira di mana so anak2 boleh happy kat sini..aktiviti Naim masa cuti ni aku isikan dengan buat latihan math..dan juga suruh dia baca story books,,tak cukup kat rumah hantar pegi library dengan his pak ucu..bapak sedara dia darjah 6..so apa lagi sukalah naim kan...

Yg 2 lagi ni habiskan main dengan cousin di Haziq..Haziq same age dengan Mia..tapi badan Danial yang tua setahun sama besar dengan Haziq..tak besar2 anak aku ni..haha..

Apa yang kami buat selama 2 minggu di sini..
Tak bnyk altiviti untuk kids masa cuti sekolah ni walaupun at first place kami planning nak  Ke Raub visit Mama punya kawan masa sekolah dan seterusnya ke Cameron..tapi apa yang jadi???..16 September hari Malaysia kami ke Teluk Cempedak,Pahang..
Bertolak dari Triang ambil masa lebih kurang 2jam setengah..actually dah lama tak pegi last pegi masa mama kecik dan kids pulak mmg tak pernah dtg sini..rupanya cantik jugak Teluk Cempadak..Mr Hubby dok aim nak tido kat sini ..but unfortunately..Hyatt kat sini fully booked dan along (my brother in law) nak kerja esoknya..so ambil angin di pantai sambil makan bekal yg dibawa dari rumah (sempat masak lagi tu ) pukul 9 bertolak balik Triang..ikut jalan lama lebih seronok...sampai Triang tengah malam...

Hati masih teringat kat Teluk Cempadak..Insyaallah next time nak bawak kids pegi jalan lagi sana..me n my hubby ingatkan Kuantan tu jauh dari Triang..rupanya dekat aje..so next time boleh pegi lagi...

Masa first2 sampai Triang 6/9 ..Tijah belikan kek..mmg lupa sgt yg birthday Haziq bulan 9..dan lagi haru biru yg aku lupa birthday MIA!!!...aduh macam mana boleh lupa???
Sebab bulan August Danial,Naim,Papa,Tijah n along punya birthday berderet so 2x beli kek untuk celebrate on August..sampai turn mia 28 August mmg lupa sangat plus ulang alik kl-triang sangat memenatkan..kesian my baby...dan mak tijah dia cakap celebrate sekali dengan Haziq..kesiankan anak aku ni...


Kisah Muka Yang Tak Habis2 Jerawat..

Dalam entri kali ni nak juga bercerita kisah muka aku yang sebenarnya bermasalah..mesti ramai diluar sana yang mengalami perkara yang serupa..


Oleh kerana h/p aku meragam tak dapat nak upload gambar muka aku yg bermasalah tu..maybe bila dia dah ok aku akan upload di sini..(dah ok dah h/p)..kat bawah gambar muka aku yg bermasalah...


Pipi sebelah kiri..



Pipi Kanan



Terukkan!!...
Sebenarnya kulit muka aku ni bermasalah..since dari zaman remaja  lagi..entah la macam mana..mcm2 produk aku pakai dari fair n lovely,safi,mustika ratu..ni semua produk yg aku pakai dari masa aku darajah 5..ha..sebab dari darjah 5 muka aku dah start berjerawat!!..tapi sekarang dah ok sikit sebab aku try macam2 utk kasi clear muka aku..tp sepenuhnya recover..gambar kat atas tu dah okey sikit sejak amalkan produk oxy dan tidact..sebelum ni lagi teruk!..

Now.. umur aku almost 30 years..lagi couple of month genaplah usia aku 30 tahun..dan masalah jerawat aku macam tu jugak..dalam kesibukan aku berniaga ni..masa nak kawin je la aku jaga muka..lps lahirkan Mia terus aku sibuk..macam-macam biz aku buat sampai lupa bab jaga muka..opss!! lupa nak cerita..masa mengandungkan mia..aku kena gatal2 badan sampai naik jerawat kat badan and tergaru2..semua org boleh nampak yg aku i asyik tergaru2..haha malu seyh..lps bersalin kat Mia mak aku suggest aku pegi kat Tapah..Klinik Kulit Jaya..dia cakap gatal2 ni sebabkan air..oh air!!..macam tak percaya..maybe air di Selangor tak berapa bersih tak sesuai dgn badan aku kah??kene mandi air mineral lps ni..haha.. oleh kerana gatal badan aku tu kritikal dia bg dulu ubat gatal untuk badan dan bg antibiotik makan malam dan siang..

Ubat tu gile punya mengantuk..bila aku makan ubat tu..aku boleh tidur dari siang sampai malam..haha..(dah macam kene dadah pulak kan..) dan ubat sapu utk sapu kat tempat gatal..tak lama kemudian dengan izin Allah kegatalan tu semua hilang..sepatutnya doc suruh aku follow up dan nak bg ubatt utk muka aku yg berjerawat ..tapi busy punya psal asyik lupa je bila  blk kg nak gi klinik ni..

Aku dah survey klinik area Rawang..aku jumpa klinik Dharen..maybe dalam minggu depan aku nak gi sana..dengar kata klinik tu ok..nanti aku akan update macam mana lps dptkan treatment di sana..

Cara aku jaga muka sekarang..nampak sikit perubahan dah...

aku pakai set oxy utk kulit berjerawat
Yang kat bawah ni aku pakai 






Pencuci Muka :Deep Cleansing Wash
Lepas Cuci : Powder Lotion
Mosturizer : Blemish Control
Harga : Tak lebih RM20 (tak ingt harga sebenar dalam 1 pek)

Malam Pulak aku pakai tidact (yang hujung tu)
kat bawah ni actual pack dia..
Harga : RM20
Boleh dapat kat farmasi


Untuk supplement aku ambil Primrose Oil..


dan juga..aku ambil daun linden dan bunga globe ammarath..
Bunga Globe Ammarath sebelah kiri
Daun Linden sebelah kanan

Daun Linden : utk buang toksik
Globe Ammarath : Bagus untuk kulit


Aku pakai hari-hari produk di atas.Jerawat yg besar2 beransur hilang.Cuma yang tinggal jerawat yg kecik2..dan gatal..maybe aku alahan yg tu sebab aku kene jumpa dengan doc..untuk kasi clear seluruh muka aku ni..Dan jangan lupa minum air masak secukupnya...untuk clearkan toksin dalam badan...Nanti aku update kisah aku dan jerawat dalam next entry..


Kisah tempat tinggal kami-Apartment Laguna Biru,Tasik Biru



First time tgk iklan rumah ni kat dalam mudah.my..terus jatuh cinta!! sebab view yang sgt cantik..walaupun kami sekarang tinggal di Bangi ..apartment yang dilengkapi dengan pool,ada gym..dah ok sgt sebenarnya cuma jauh sikit nak  ni ke kl..thats why aku pun start mencari apartment lain kat Mudah.Walaupun facilities apartment ni tak selengkap apartment di Bangi..tetapi hati aku dah terjatuh cinta kat view dari apartment ni..sangat mendamaikan..


view dari Balkoni rumah aku..


weekend ada org main Jet ski dan juga kat sini pertandingan Jet Ski selalu diadakan.

Lepas sibuk mencari dapat juga 1 unit apartment untuk disewa..masa mula2 aku sampai kat apartment ni..mmg takde org..bayangkan ada 6 blok tapi sunyi sepi..heheh jgn silap sebab apartment ni sebenarnya org belum duduk lagi..dah macam beli la pulak kan..first time naik tgk unit yg nak disewa bertambah lagi lah aku terjatuh hati ..mmg view dari balkoni sangat awesome!!..memandangkan kami ni kerja berurusan dengan client..hari2 stress..memang nak sangat tempat yg boleh mendamaikan jiwa dan minda ala2 hotel gitu..dengan budget yg berpatutan..

Setelah berpuas hati..kami meneruskan perbincangan dengan owner rumah ni..owner sangat baik hati.Kami terus bayar deposit plus extra 3 bulan lagi sewa haha suka punya pasal..memandangkan masa tu kami baru kawin..so perabot pun takde..cuma ada a few dari rumah lama nak kene bawak ke apartment ni..pakai 3 biji kete kami mengankut..

Jadi bermulalah kisah kehidupan kami di sini..sekarang dah masuk 4 tahun menyewa di sini..yup belum ada rezeki nak beli rumah lagi..but now.. dah tak berapa best dah kat sini ..tak macam kami mula2 pindah dulu..bila dah makin ramai org..dah macam apartment low cost gayanya..bukan salah apartment ye..tp salah mentaliti org2 di sini..sabor ajela..maybe aku kene pindah lagi..

Tengah survey  lagi kawasan yang mudah akses ke sekolah,ke highway dan yg penting area sg buloh jugak..dan penting jugak untuk melihat persekitaran sebab mia dengan danial dah nak masuk sekolah..Naim pulak dah nak naik darjah 2.. 


Bermulanya Kisah Kehidupan Kami..

Saya suka menulis,membaca,berkongsi cerita..bercerita mengenai kisah perjalanan cerita cinta kami..kisah kehidupan seharian kami dan juga kisah pengembaraan kami sekeluarga..


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...