Wednesday, 16 December 2015

Mentaliti ramai oraang berkaitan biz coklat...Sangat Skeptikal


Hari ni aku menghadari meeting AIM macam biasa...cuma meeting kali ni dihadiri oleh pegawai wilayah dari AIM..so dalam meeting kali ni ada sesi soal jawab...dipendekkkan cerita...Officer AIM tu tanya setiap ahli apa projek yang sedang kami semua laksanakaan dengan pinjaman yang diberikan...

Sampai turn aku....

" Officer :Apa projek awak??
Aku : Coklat
Officer : Coklat ni bermusim permintaannya...macam musim org kawin,sambutan hari jadi...kene cari projek lain untuk tampung sebab tak cukup nak cover nanti. "

OMG!!!
I'm not doing this biz untuk supply coklat pada majlis org kawin..that's not my target/purpose...

Memang betul staff LKM cakap...org Malaysia mmg suka set mind...contohnya: coklat...semua pun cop as coklat...even gula2 tanpa campuran coklat pun kita cop sbg coklat.

Dan biz coklat...
Asal biz coklat ssupply untuk org kawin...

Role model
Dalam  biz coklat aku ambik company seperti Ryvera,Mokaya Coklat,Ns Galleria, Shweets,ANIS Coklat moist dan banyak lagi company melayu muslim yang dah berjaya...ada antara mereka dah pun bawa produk mereka ke luar negara dengan membina jenama masing-masing.
Even though company aku masih baru..tapi cita-cita aku nak tembus pasaran luar ke negara-negara Islam..dan yang penting nak sebarkan benefit tentang kebaikan memakan Real coklat..bukan compound seperti kebanyakan lambakan coklat dipasaran...

Beberapa hari ni tgh brainstorming nama company untuk register di ssm dan brand nama untuk our new choclate product...harapnya semua berjalan baik...memang rasa susah at first stage..sbb ini biz pertama melibatkan produk..selama ni offer servis je...

Apa pun 2016 lps dapat baby nanti aku start belajar...masuk macam-macam kelas,seminar & kursus untuk improve tahap knowledge aku...


Kurusus Asas Usahawan Coklat LKM 2-3 Disember,2015

Alhamdulillah...selesai sudah kursus pembuatan coklat bersama LKM di Nilai.

Tak sangka banyak ilmu yang diperolehi kat sana, sebenanya apa yang kita tahu berkaaitan coklat cuma sikit je...tak sangka bila masuk kursus banyak benda berkaitan coklat aku belajar...terutamanya perbezaan antara coklat Compound & coklat Convoture.

Dah pandai sikit pasal coklat ni...bila masuk klas LKM tu...rupanya tak ramai org yg 0 knowledge macam aku...ramai yang dah berjaya menjadi usahawan coklat...dieorg start from 0..tak belajar pun tapi dah create income ribu2...tak macam aku...nak belajar dulu baru nak start...aku sgt teruja sbb dieorg semuanya power2....ada di antara mereka pernah di interview oleh TV Al-Hijrah...

At first...aku sendiri blur...why i'm choosing choclate as my future biz atau main biz aku...sedangkan coklat ni bukan makanan harian atau makanan pilihan masyarakat di Malaysia...tapi bila dah masuk kelas...baru dapat ilmu dan baru aku tahu apa kelebihan menjual coklat...fokus aku...nak jual Real Chocolate...sbb susah nak dapat real coklat kat pasaran sekarang ni...yg ada semua compound which is not good for our health...hehe..nampak tak dah tau sikit....:P

Sebelum terus berceloteh pasal coklat....aku share dulu gambar aku kat LKM hari tu...


Bergambar masa 2nd day...


Penerangan info berkaitan coklat oleh pegawai LKM


Ni ahli group aku...seronok main coklat..


Yang ni tgh buat coklat tulen..
Demo oleh Chef K








Hasil coklat salutan...


Nampak sedapkan... 

Ini je cerita kali ni...Insyaallah lepas bersalin ni akan jalan projek coklat ni...aku pun dah register as Usahawan LKM..tgh tunggu approval dari pihak LKM..hopefully semuanya berjalan lancar...sebab aku nak join Kursus lanjutan pembuatan coklat dengan harga diskaun RM200 (yuran asal RM1900)...so nantikan apa cerita projek aku ni.

Wednesday, 18 November 2015

Yeay duit dah masuk....AIM lagi...

Alhamdulilllah...selepas submit borang permohonan kat AIM...akhirnya hari ni modal dah masuk akaun...sempat la nak bayar kos untuk kursus dengan LKM...RM250.

Insyaallah tahun 2016 merupakan turning point untuk aku mulakan perniagaan secara serius...perniagaan yang mmg perniagaan yang wujud dan dapat diwarisi kepada anak-anak.

Tahun 2016 juga banyak benda yang perlu dipelajari.ILMU merupakan perkara wajib dicari...nk bisnes kene ada ilmu....so jom cari ilmu...

Untuk tahun ni terpaksa caancel nak join IMKK sebab masalah tertentu...untuk tahun 2016 aku dah list down kelas apa yang nak join...

1-IMKK...
2-MMM...
3-Nak masuk kelas Sifu Jamal dari Fbads
4-Nak join program dengan Pn Syakirah dari Minda Trafik
5-Dan nak perbanyakkan membaca buku...

Semoga bisnes yang aku bakal bina ni berjaya menjana rezeki 100% halal dan dapat memberikan manfaat kepada manusia lain...amin...


Tuesday, 3 November 2015

Kisah AIM lagi....

Hari ni ...test dalam AIM...after  3 times belajar dgn cikgu AIM kita akan diuji kefahaman kita oleh PC - Pengurus Cawangan AIM...ala-ala soal dan jawab...hehe...lisan je...bukan bertulis pun..siap boleh tgk jawapan...

Alhamdulillah bukan serius pun test ni just nak tau kefahaman kita di level mana...yang menarik hari ni aku diberitahu oleh Branch Manager AIM Bera ni yang AIM actually ada pelbagai Latihan Keusahawanan dan juga pensijilan dan yang bestnya...It's FREE!!!!...aku tertarik dengan pensijilan Halal dan GMP...wah...wah...baru nak start projek dah tanya pasal GMP bagai....bukan angan2...tapi cita2 pada tahun 2016....still remember...nak touch first 1 Million...Insyalllah dreams will comes true kalau kita bukan tidur je...haha...

So bagi aku...AIM ni banyak sangat benefit ...cuma kene put down ur ego...yelah...AIM ni untuk org miskin je atau income rendah...so sesiapa yg ego tinggi maybe akan rasa malu...sbb aku dulu pernah rasa...sbb keliling kita org biasa2 shj...ada makcik2...ada nenek2...ada macam2 org...but now...aku buang semua ego...start from below...biar pun apa org nak kata... i want my first 1 million in 2016....from 0 to 1 million....
Semangat gila aku ni...

Tapi esok akan jadi hari busy aku...8.30pg aku ada presentation dan submit borang AIM aku pada PA a.k.a cikgu AIM..so after 3 days they will bank in the RM5k into my acc...harapnya tak ada masalah...sbb dgn duit tu aku nak bayar seminar dan kursus  IMKK dgn LKM bulan Dis nanti...

My SU dah tanya tadi...akak belajar buat coklat ke?....hehehe...agaknya dia intai my diary la kot...sbb kat situ aku ada note semua jadual kursus aku...ok la no more story sbb aku kene tidur sekarang sbb tomorrow morning pukul 8.00 pg aku dah kene ada kat pusat for the submission...so after that aku boleh balik KL dgn happy...dan nak hantar Naim pulak pegi sekolah untuk return buku teks dia...siannya dia patutnya today dia kene serah balik..tp terpaksa tangguh sbb meeting aku punya hal...mama buat untuk syg jugak...for ur future...ni lah pengorbanan syg....dan esok nak collect document,nak promote loan,print bil utk customer submit loan kereta ke ELK,dan pelbagai lagi...nah amek kau...semua benda buat sendiri..tak ada staff...pengsan la...

oklah..tomorrow will be a busy day...so harap mata boleh pejam sbb aku tak nak kepala pening..so gud night everyone...









Saturday, 31 October 2015

BIG WHY???


Semalam sampa lagi ke Pahang untuk Meeting AIM...balik je Naim dari sekolah...terus ambik dan datang sini...datang awal lebih baik sebab boleh rehat2...tgh sarat ni memang penat sikit...sampai je kat sini dah malam..dalam tergolek-golek nak tidur...mata tak boleh nak lelap...tak tau lah makan apa sampai tak boleh tidur....

Teringat Kuliah Online Dr Azizan yang tak habs tengok last week...jadi saya pun buka laptop dan sambung kuliah tgh pagi...orang lain tidur...dapat la fokus sikit..

Dalam kuliah online tu...saya tertarik dengan apa yang disampaikan oleh Afdlin Shauki selaku artis jemputan Dr Azizan...dalam seminar tu...dia ada tanya perserta tentang apakah WHY?? anda...aku pun first time jugak dengan WHY??WHY?? nak buat biz ni...awalnya jawapan semua sama...nak kaya...nak bebas kewangan....tapi menurut beliau...WHY yang ada dalam diri kita mestilah kuat/kukuh walaupun hujan ribut atau tsunami datang kita tetap dan tak akan berubah dengan WHY kita....

So saya masih tak faham apa itu sebenarnya WHY??? dan bila Afdlin explain dan memberiakn contoh barulah faham tentang WHY yang dimaksudkan...

BIG WHY? adalah kenapa dan apa tujuan kita buat apa yang kita buat sekarang ...contohnya berniaga...WHY kita berniaga....

Ok...saya cuba share BIG WHY saya...


WHY? SAYA NAK BERNIAGA?

1) SAYA NAK BANTU KEDUA IBU BAPA SAYA YANG DAH BANYAK BERSUSAH PAYAH KERANA SAYA DARI KECIL SAMPAI DEWASA.
- Dengan berniaga sahaja saya dapat bantu mereka jika mereka sakit sebab saya ada kebebasan masa untuk balik ke kg tanpa terikat dengan bos.
- Saya nak bayarkan semua hutang mereka supaya mereka dapat kurangkan masa bekerja mereka.So mereka ada lebih masa untuk beribadat
- Saya nak bagi mereka sara hidup setiap bulan jadi mereka tak perlu bersusah payah fikir keadaan ekonomi yang mendesak.Biar saya yang fikir.
- Nak bagi rumah yang selesa kepada mereka.

2) SAYA NAK MASA BERSAMA ANAK-ANAK & KELUARGA>> NAK LIHAT MEREKA MEMBESAR DEPAN MATA.
- Dengan berniaga sahaja saya dapat memantau anak saya 24/7
- Saya dapat menjaga keluarga saya 24/7

3) SAYA TAK SUKA TERIKAT DENGAN BOS.TAK SUKA MASA YANG DIATUR DEMI KEKAYAAN ORG LAIN. ( TAK SUKA MAKAN GAJI)
- Saya tak suka kerja dengan orang lain.
- Saya tak boleh diarah
- Saya tak suka dengan masa kerja atau jadi seperti kebanyakan orang keluar pagi dan balik malam hanya untuk menerima gaji yang sentiasa tak cukup.
- Pengalaman saya apabila kerja dengan orang lain saya akan "mengantuk" atau mudah nak tertidur dan jadi seperti langsung tiada semangat.

Itulah antara BIG WHY saya...sedar tak sedar dah hampir 10 tahun tak makan gaji atau kerja dengan org lain...saya memang tak boleh kerja dengan org lain kerana sebab -sebab di atas...apa pun jad saya tetap nak juga berniaga tapi rupanya cara saya salah...

Saya ego dan berlagak saya dah tahu semua...maklumlah....pernah belajar kat Universiti dulu pasal marketing,pasal biz,pernah join MLM...konon2 serba serbi dah tau...tapi sebenarnya saya silap....sebab tu saya tiada peningkatan hidup yang banyak...mendatar je kehidupan saya...

Lepas saya dengan Kuliah Online tu...baru saya sedar sebenarnya...apa yang saya tahu tu sikit sahaja...saya kene dapatkan ilmu,dapatkan mentor yang akan guide saya dalam perniagaan sebenar....Insyaallah saya kan masuk kelas Dr Azizan bulan Disember ni IMKK...saya  nak belajar 'buit duit" dengan biz COKLAT...saya nak capat RM1 JUTA pertama saya sebelum umur saya mencecah 32 tahun pada 21 DISEMBER 2016.


Sunday, 25 October 2015

Sumber Modal dari Amanah Ikhtiar Malaysia


Ini cerita tentang Amanah Ikhtiar Malaysia...pada mulanya saya agak skeptikal dengan program AIM...walaupun mak saya cakap AIM sangat bagus dalam membantu sahabat di bawah AIM..bagi saya pulak ianya menyusahkan sebab nak kene datang meeting setiap minggu...lagi pulak bagi saya tak sesuai dengan saya...>>masa tu tinggi betul ego...

Akhirnya setelah Allah memberikan ujian kepada saya...saya mula nampak AIM boleh bantu...eh..tetiba pulak...ye..tiba-tiba sahaja tuhan buka hati saya....
Bukan suka-suka nak pinjam duit dan enjoy....

Pengalaman saya dalam menguruskan pinjaman customer..dah 8 tahun...saya dapat belajar...duit pinjaman bukan untuk enjoy...walaupun tujuan utama orang ambik loan sebab nak selesaikan masalah hutang yang bertapuk...berbeza dengan saya...saya terbuka hati nak ambil loan bukan untuk saya enjoy atau cover hutang lama...sebab saya nampak AIM ni boleh bantu saya selesaikan MASALAH UTAMA saya apabila saya nak berniaga iaitu MODAL....

ye...memang modal bukan masalah utama untuk berniaga TETAPI untuk biz terus berkembang saya perlukan dana atau sumber2 untuk biz saya terus survive...dan daripada situlah dapat idea nak join AIM sebabnya:-

- AIM PEMBERI DANA YANG MUDAH >> TANPA PENJAMIN,CAGARAN
- PROSES TAK SUSAH
- AMAUN SEMAKIN TINGGI SEKIRANYA BAYARAN BALIK CANTIK DAN KEHADIRAN TIP TOP.

Dan saya..
Boleh rancang perjalanan biz saya...seiring dengan target dana yang akan diberi oleh AIM nanti...

Sekarang saya dalam proses masuk kelas 3 hari untuk belajar tentang AIM...lepas 3 hari ni saya dah boleh bentangkan saya punya projek untuk dapatkan kelulusan Sahabat,Pegawai Amanah dan Pengurus Cawangan AIM.First loan ni RM5000...dengan duit ni saya akan gunakan untuk Langkah pertama saya...untuk mencari dan gali ilmu di IMKK,Klinik Usahawan dan Kursus Asas Coklat pada November dan Disember 2015 ni..

Harapnya semua berjalan dengan lancar...Amin...





Yeay..saya dah daftar Kursus Asas Pembangunan Usahawan Coklat Buatan Tangan!!

Alhamdulillah...

Kali ni saya memang NEKAD nak ubah  hidup saya...saya dah pun buat tindakan hari ni dengan mendaftarkan diri ke kursus Usahawan Coklat under Lembaga Koko Malaysia di Nilai pada 2-3 Disember ni...

Kali ni saya memang rasa aura perubahan tu...sebab saya taknak lagi hidup terkais-kais sampai saya tua...saya nak berubah nak jadi usahawan berjaya...orang lain boleh buat kenapa saya tidak....apa yang penting tindakan dan langkah pertama...



lepas ni nak register IMKK pulak takut promo offer habis..rugi..ni kelas untuk saya berubah dan cari idea dalam perniagaan..moga Allah permudahkan usaha saya...saya nak bantu keluarga dan nak menyenangkan hati ibu bapa saya yang dah banyak berkorban...INI MASANYA UNTUK BERUBAH.....!!!!

Pentingnya Perancangan Dalam Perniagaan...

Assalamualaikum semua....

Saya baru sampai di Pahang...merentas perjalanan hampir 200km untuk ke sini...lebih kurang 2 jam 30 minit dari rumah saya ke Triang melalui jalan lama...sambil-sambil melihat dan berfikir tentang ciptaan Allah..dah bosan melalui Highway...ikut jalan lama lebih tenang....

Semalam saya terfikir ...masa sibuk mengemas dapur rumah...saya terfikir tentang pentingnya Perancangan Perniagaan...menurut "Mak Angkat" saya...dia tiada planning dalam hidupnya...buat duit hanya untuk "survive" dalam kehidupan...saya terfikir tentang kata-kata beliau...bagi saya...saya tak begitu bersetuju dengan pendapat beliau....(masa tu senyum dan angguk sahaja....).Walaupun saya tak berjaya dalam perniagaan...hampir 10 tahun bekerja sendiri...dan adakalanya buat biz dan gulung tikar..tapi saya tahu perancangan dalam perniagaan adalah amat penting sekali..



Kenapa Penting...
Bagi Saya...
1) Perancangan ibarat peta yang memacu kita ke destinasi
2) Menjadi kayu ukur tahap progress biz kita

Sepertinya....kita berjalan tapi tak tahu arah...dari Utara..terus berjalan tanpa arah....jalan-jalan punya jalan sampailah ke Timur...Selatan...Barat....mana sahaja langkah terhenti kat situ destinasi kita....boleh ke macam tu??...heheh
Kalau zaman sekarang....isi minyak kete full tank jalan sampai minyak habis...dan kat situlah kita akan sampai....boleh ke macam tu???mesti takkan...buatnye sampai ke dalam hutan...??
Sekarang saya pun sedang merancang apa yang patut dan saya mesti buat sebelum berakhirnya 2015....Insyaallah tahun hadapan saya akan melahirkan baby..macam-macam persediaan dan perancangan nak kena buat...jadi saya merancang baki 2 bulan dalam tahun 2015 untuk mencari dan menggali ilmu sahaja...untuk projek biz terpaksa ditangguhkan lepas baby keluar nanti.....

Apa yang saya buat sekarang:-
1) Register klinik Usahawan Dr Azizan November ni di Melaka
2) Register IMKK 3 hari pada December
3) Register dengan LKM untuk Program Usahawan Coklat
4) Berjumpa dengan usahawan Coklat...nak berguru dengan beliau...

Inilah yang saya akan buat untuk habiskan tahun 2015 ni...Moga Allah permudahkan urusan saya...doakan ye!!...

Wednesday, 21 October 2015

Cerita coklat lagi...Nak Mula Perniagaan Coklat.




Coklat...coklat...
Pagi ni saya bangun tidur awal..tengok video DR Azizan Osman, baca blog-blog motivasi,tips pemasaran dan macam-macam lagi bahan bacaan berkaitan perniagaan...sebenarnya dah seminggu saya mencari ilmu di Internet..sebabnya kami sedang diuji dalam perniagaan dan rasa tak ada improvement...rasa down sangat2..jadi saya keluar dari KL seketika untuk mencari idea dan audit semula diri,perniagaan ,betul atau tak jalan yang saya pilih selama ini....

Jawapannya...apa yang kami suami Isteri ni buat lebih kepada bekerja sebagai FREELANCE..menjadi agen Pinjaman Bank,Pinjaman Berlesen dan juga Broker Kereta.Kesilapan saya menganggap ianya adalah perniagaan..sebenarnya TIDAK...

Kenapa saya cakap TIDAK sebabnya saya tak nampak ianya boleh berkembang dan tak boleh diwarisi...takut-takut nanti bila usia dah senja baru tersedar....(tapi saya tak cakap jadi agen pinjaman atau broker kereta itu tak bagus....) cuma tak kena dengan MATLAMAT saya untuk membina empayar perniagaan,mencari 100% pendapatan HALAL dan perniagaaan yang boleh DIWARISI...

Ok berbalik cerita coklat tadi...idea ni saya pernah dapat kalau tak salah last year..dan saya pernah berguru sehari dengan Pengusaha Coklat Chocs Valley...(sangat baik orangnya..tak lokek ilmu)..saya nak buat perniagaan coklat..tapi setelah berfikir banyak kali (masa tu tiada ilmu....tiada duit yang cukup..) saya tangguhkan niat saya untuk menceburi perniagaan ini...

Dalam berkira-kira nak masuk bidang coklat ni saya ada juga buat list produk atau biz yang berpotensi untuk dijual...tapi akhirnya saya dan suami memilih untuk Menjual Kereta!!!....haa...Alhamdulillah lepas 7 bulan dah merasa upgrade kereta elok sikit daripada Wira kami tu....(bolehla daripada takde....)

Bila dah upgrade kereta...timbul pula persoalan lain...sampai bila nak jual kereta??..walaupun Jual beli kenderaan ni ada potensi besar untuk kita buka showroom atau used car sendiri...tapi tak menepati salah 1 MATLAMAT asal saya iaitu..
1) MECARI REZEKI 100% HALAL >>> YANG NI MASALAHNYA...
2) MEMBINA EMPAYAR PERNIAGAAN 
3) BOLEH DIWARISI...

ye...

Mencari rezeki 100% halal..saya tak cakap jual beli kereta tu tak halal..Kalau melibatkan urusan jual beli secara TUNAI tak ada masalah tetapi saya uruskan jual beli kenderaan secara hutang dengan syarikat KREDIT...Ianya melibatkan beberapa proses yang saya rasa tak berapa nak menepati..contohnya semasa urusan pinjaman dibuat..ada beberapa proses penipuan..(saya x suka...) dan ada sikit isu rasuah ..(tak perlu cerita detail...)

Jadi saya rasa ...saya perlu cari perniagaan yang betul-betul boleh menepati 3 MATLAMAT UTAMA saya tadi...jadi pagi tadi saya terfikir untuk kembali kepada idea asal untuk Memproses,membuat & Mengedarkan Coklat...

Kenapa Memilih Coklat>>
- Sebab saya rasa susah umat Islam nak cari coklat halal...lambakan coklat di pasaran semuanya bukan Islam yang buat...status HALAL pun diragui...kadang-kadang tak ada tanda halal pun....
- Coklat mudah jual..semua peringkat usia pun makan coklat..
- Coklat tak lapuk di hujan tak telan di zaman...dari dulu sampai sekarang masih makan coklat....
(Insyaallah in future akan cari ilmu lagi berkaitan coklat..)

Tindakan yang pertama saya>>>
- Check jadual kursus dengan LKM >> date dah dapat
- Daftar kursus DR Azizan Osman >> IMKK bulan DEC dan Klinik Usahawan pada NOV.
- Buat sedikit research berkaitan industri coklat.
- Cari mentor >> saya nak cuba jumpa semula owner chocs valley...

Insyaallah..kali ni saya nak Istiqamah dan FOKUS dengan keputusan saya buat pagi ni...
Semoga kali ini saya akan berjaya..Amin...



Ulasan Buku: KE MANA WANG ANDA? OLEH HAJAH ROHANI.


ASSALAMUALAIKUM....

Alhamdullah..masih bernafas di bumi ini..dah lama tak update blog...super busy akhir-akhir ni...mengejar kekayaan tetapi...tak kaya-kaya...Sedar tak sedar dah pun nak masuk hujung tahun...List Matlamat banyak lagi tak tercapai...There must be something wrong somewhere...
Berpeluang ke kedai buku..sebenarnya dah lama jugak tak jejak kedai buku...terjumpa dengan buku ni...sebenarnya memang mencari-cari Buku berkaitan kewangan ...kene tambah ilmu sebab dalam tempoh hampir setahun ni masih tiada improvement dalam ekonomi dan pengurusan kewangan keluarga...
Ok kita teruskan dengan ulusan buku ni...
Buku ni memang bagus..terutama sekali bagi mereka YANG TIDAK MERANCANG KEWANGAN DARI AWAL.Saya sendiri terbuka MINDA apabila membaca buku ni..dan tak pernah terfikir bahawa saya pun boleh jadi JUTAWAN pada usia persaraan nanti walaupun tak bekerja dan mempunyai simpanan KWSP...!!Haaa....macam mana tu?...kenalah baca buku ni...

Buku ni juga tekankan untuk kita ambil PERLINDUNGAN dan Rancang SIMPANAN dari awal..lebih awal kita menyimpan atau menabung lebih tinggi pulangan yang kita dapat melalui Amanah-amanah saham dan sebagainya...
Yang penting juga dengan membaca buku ni..kita dapat membuat perancangan bagaimana nak beli RUMAH,PEGI HAJI,BAYAR HUTANG,BELI KERETA dengan cara yang betul..
Saya tak pandai nak ulas panjang-panjang..apa pun Saya sangat cadangkan untuk BELI BUKU ni..sebab sangat baik untuk tambah ilmu dan perbetulkan kewangan anda.

Alhamdulillah saya dah baca..dah nampak kat mana yang saya perlu perbetulkan..Insyaallah..tahun 2016 akan bertambah sihat ekonomi keluarga kami.



Monday, 20 July 2015

RAYA 2015 BERSAMA SAHABAT KELAS 5B - 2001


Alhamdulillah..tahun ni dapat bertemu sahabat lama yang dah memang lama tak berjumpa..semuanya sihat-sihat.Persahabatan yang dah lama terjalin tak  mungkin akan terlerai dengan mudah...moga persahabatan kami semua kekal hingga ke akhir hayat.

Kali ni dengan tak ada perancangan kami dapat beraya bersama..mula-mula Ani,Joe dengan Cedi datang kerumah aku nak beraya..nasib baik dieorang datang awal seminit kalau tak memang aku nak keluar beli pampers si Mia sebab stok pampers dah habis.Dah datang rumah aku jamu dengan juadah raya dengar pulak dieorang nak pusing rumah kawan-kawan..tak jadilah aku pegi kedai..terus join dieorang jalan raya..ingatkan sekejap je..rupa-rupanya sampai ke malam..habis semua rumah kami pusing...(mana yang ada kat kampung je la....) ramai juga yang tak ada sebab ikut giliran suami/isteri masing-masing.

Ini je gambar raya yang ada tahun ni..Insyaallah kami akan buat foto shoot untuk keluarga pulak sebab hari tu tak sempat nak bergambar..sibuk betul plus tak cukup tidur sebab terkejar ke sana dan sini dalam sehari merentas banyak negeri dengan perjalanan hampir beribu kilometer.Inilah raya tahun ni..raya macam gile sebab ada kereta baru..hahaha...

Nanti aku akan kongsi post pasal kereta pulak...macam mana last minute aku dapat beli kereta yang kami nak tapi rasanya tak mampu sebab downpayment tinggi sangat tapi akhirnya rezeki kami jugak...

- bersambung post akan datang pulak...





Bergambar di rumah Hajah


Bergambar di rumah Noriah


Bergambar di rumah Mior

SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI 2015



Alhamdulillah..kedatangan Syawal di sambut dengan gembira..berlalunya Ramadhan..walau macam mana pun hati tetap sayu sebab Ramadhan bulan paling Mulia antara bulan yang lain dah berlalu..tak tahu samaada sempat atau tidak bertemu Ramadhan akan datang.

Kali ni semuanya berjalan lancar..Ramadhan pun kami dapat lalui dengan baik walaupun tak berapa sempurna seperti yang diharapkan tetapi Ramadhan kali ini lebih baik daripada yang sebelumnya.Kali ini urusan kami dipermudahkan dari awalnya dan kami dapat lalui dengan tenang.

Sambutan Aidilfitri kali ni kami sambut dengan sederhana.Tak banyak gambar keluarga yang dapat aku ambik memandangkan masa sangat singkat.Kami lebih banyak berziarah melawat sahabat dan keluarga.Alhamdulillah hajat tercapai untuk melawat sedara mara dan sahabat dan yang paling penting dapat beraya bersama anak-anak.

Raya pertama, kami beraya di Pahang dan Melaka bersama anak-anak dan raya ke-2 kami beraya di Perak.

Monday, 13 April 2015

Trip Kg Pelindung,Kuantan


10 April,2015 - 12 April,2015
Trip Pelindung,Kuantan.

Dah lama tak berkesempatan update blog..
Tahun ni sibuk sikit sebab buat 3 business dalam satu-satu masa.
Nak update blog sampai tak sempat..

Untuk tahun ni aktiviti kami sibuk dengan memancing.Pancing sana..pancing sini.
Merata-rata kita berjalan sebab cari spot memancing..start dari bulan Feb sampai la bulan April sekarang ni setiap bulan masih lagi memancing..haha..hilangkan stress bekerja..

Kali ni Mr suami ikut trip memancing di Kg Pelindung,Kuantan.
Memang best tempat ni walaupun ni first time kami ke sini.
Alhamdulillah kami tiba di sini tanpa sesat.First time sampai kat sini memang teruja dengan pantainya yang cantik..tak sesibuk macam Teluk Cempedak walaupun pantai ni sebelah-sebelah je.

Berbalik cerita masa mula-mula sampai kami cari homestay atau hotel mengikut budget..hehe tahun ni setiap kali travel kami ada "budget" dan " Log Book" untuk rekod perbelanjaan kami supaya budget tak burst untuk next trip..

Setelah puas menjelajah dari Pantai Kg Pelindung hingga ke Balok mencari tempat menginap kami ternampak hotel ni agak cantik dan agak murah.Hotel Le Village.


 Kami ambil Chalet yang berdepan dengan Pool..dah tau dah anak-anak suka terjun pool...
( gambar ihsan google-sebab tak dapat nak upload gambar kami ambil di sini)


Ada 3 pool di sini..kat belakang sekali tu beach..cantik...
so boleh mandi pool..boleh juga ambil angin di pantai..pantai dia mmg cantik..
( gambar ihsan google)


Hari ke-2 kami keluar dari hotel ni dan mencari homestay berhampiran pantai pulak..sebab hari ke-3 nanti kami perlu extend masa sampai ke malam sebelum keluar sebab Mr suami punya event akan habis dalam malam jadi kami rasa membazir untuk check in lagi 2 hari sebab hari ke-3 kami akan terus balik bersama hasil laut yang en suami dapat..

Sekali lagi menggunakan khidmat google map untuk mencari homestay atau chalet berhampiran pantai..dan terjumpalah homestay ni..Mutiara Karang Beach Homestay.
Alhamdulillah tuan punya homestay benarkan kami extend sehingga malam dengan tambahan bayaran RM40.Dan Untuk sehari semalam RM80 + RM40 (untuk extend).
Saya sangat recommend Homestay Mutiara Karang Beach ni sebab owner Homestay ni sangat peramah dan baik hati.Homestaynya bersih dan yang penting bersebelahan dengan laut.Anak-anak suka sebab dapat main pasir dan  berendam di dalam laut.


gambar hadapan Homestay



laut kat depan homestay ni je..



pemandangan di pantai depan homestay Mutiara Karang

Berakhir sudah trip percutian sambil memancing selama 3 hari 2 malam di Kuantan kali ini..walaupun first time ke sini tapi kami puas hati.Lepas ni akan kerap kami ke sini sebabnya sebelum ni kami ke Melaka je.Kami sekeluarga memang suka pantai,laut dan tempat percutian.Keje macam kami ni selalu stress je..sekali sekala dapat keluar jauh dari KL rasa best sangat.


Gabungan pemancing KL - Kuantan 2015





Thursday, 1 January 2015

MATLAMAT 2015

Matlamat pada tahun 2015

1) Memulakan perniagaan teh bunga pada Januari,2015 
- Tak jadi biz ni sebab susah.banyak prosedur.Tukar produk yang senang sikit untuk permulaan ni.
2) Mencapai jualan RM 1juta dalam masa 1 tahun
3) Mempelbagaikan produk pinjaman pada tahun 2015
- Dah buat 3 jenis loan.Alhamdulillah berhasil.
4) Sales untuk pinjaman sekurang-kurangnya RM100k
5) Upgrade kereta untuk mudahkan perjalanan 
- Dah beli Waja CPS
6) Beli rumah
7) Bagi mak dan abah Rm500 sebulan sekurang-kurangnya
8) Bayarkan hutang mak
9) Selesaikan masalah muka - jumpa pakar
10) Ubatkan tirod - jumpa pakar
- Dah buat blood test..lepas ni follow up kat BP Specialist Rawang sahaja.
11) Balik kg selang 2 minggu antara rumah sendiri dan mertua
12) Bercuti setiap 3 bulan ke Langkawi,Singapore,Jb,Penang
13) Saving sekurang2nya RM10k pd 2015
14) Saving anak-anak sekurangnya RM2k seorang
15) Selesaikan hutang kereta Wira 2015
16) Selesaikan hutang ptptn,ctos dan blacklist papa.
17) Mensasarkan untuk buka kedai teh bunga konsep santai
- Tak jadi buat dalam masa terdekat.

Ini antara azam dan matlamat 2015.Moga akan jadi mudah..amin.

SELAMAT DATANG 2015


Selamat datang 2015...
Alhamdulillah Allah masih memberikan aku nyawa untuk menikmati hidup di tahun 2015.
Untuk hidup aku di tahun 2015 Alhamdulillah tak seperti tahun sebelum-sebelum ni agak susah sikit.tapi Alhamdulillah tahun ni permulaan yang baik apabila melangkah ke tahun baru segala masalah 2014 telah diselesaikan dengam sempurna.

Mengimbau semula 2014..
1) Hidup aku agak susah dalam setahun ni sebab aku diganggu owner kereya Myvi yang aku ambik sambung bayar.Tak ku sangka rupanya betul cakap mak aku org macam tu tak berapa cerdik jangan berurusan sebab kelak menyusahkan.Akibat tak dengar cakap mak macam tulah..memang jadi kenyataan.Owner kereta tu memang susahkan aku dan aku juga berjaya pulangkan kereta myvi tu pada bulan 10/2014 di Balai polis Sungkai.Sampai ke balai setel kes ni.Memang perit dalam tempoh setahun sebab aku kene berdepan dengan meeka yang berjaya buat hidup aku serabut.Bila dah serabut susah nak buat keje dan income pun teruk.

2) Lepas selesai kereta kami berhadapan 1 lagi masalah apabila kami telah diarah mengosongkan rumah sewa by tuan rumah.Kejadian ni berlaku paa 11/2014.Memang dah nekad juga nak pindah tapi bila difikir 100x ,masih ada jalan penyelesaian kepada ,masalah kami.Akhirnya setelah en suami cuba berbincang dengan tuan rumah akhirnya kami boleh tinggal di sini lagi.Dan kami juga berniat untuk tak pindah dari sini hingga kami mampu beli rumah kami sendiri.

2014 tak ada warna sangat..biz kami pun agak teruk..hidup kami biasa sahaja pada tahun 2014..yang aku ingat sepanjang tahun bermasalah kerana kes Myvi tersebut..bila masalah terakhir kami iaitu rumah sewa selesai aku amat bersyukur sebab anak-anak aku masih berteduh di tempat yang agak selesa dan berakhir sudah ,masalah besar aku.Hujung bulan 12 Alhamdulillah ada rezeki yang Allah bagi pada kami sekeluarga..jadi kami melangkah 2015 dengan ,masalah yang telah selesai..2015 kami mulakan hidup baru.

Detik gembira kami:-
1) Naim berjaya naik pentas dapat no 3 dalam kelas.Alhamdulillah walaupun mid term test dia dpt no 30 something..dan final exam dpt no 3..peningkatan mendadak.

Sekian untuk tahun 2014.Banyak duka dari suka.Tapi aku juga belajar dari kesilapan..belajar lagi mengenal orang..
Semoga 2015 akan lebih mewarnai hidup kami.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...