Wednesday, 16 December 2015

Mentaliti ramai oraang berkaitan biz coklat...Sangat Skeptikal


Hari ni aku menghadari meeting AIM macam biasa...cuma meeting kali ni dihadiri oleh pegawai wilayah dari AIM..so dalam meeting kali ni ada sesi soal jawab...dipendekkkan cerita...Officer AIM tu tanya setiap ahli apa projek yang sedang kami semua laksanakaan dengan pinjaman yang diberikan...

Sampai turn aku....

" Officer :Apa projek awak??
Aku : Coklat
Officer : Coklat ni bermusim permintaannya...macam musim org kawin,sambutan hari jadi...kene cari projek lain untuk tampung sebab tak cukup nak cover nanti. "

OMG!!!
I'm not doing this biz untuk supply coklat pada majlis org kawin..that's not my target/purpose...

Memang betul staff LKM cakap...org Malaysia mmg suka set mind...contohnya: coklat...semua pun cop as coklat...even gula2 tanpa campuran coklat pun kita cop sbg coklat.

Dan biz coklat...
Asal biz coklat ssupply untuk org kawin...

Role model
Dalam  biz coklat aku ambik company seperti Ryvera,Mokaya Coklat,Ns Galleria, Shweets,ANIS Coklat moist dan banyak lagi company melayu muslim yang dah berjaya...ada antara mereka dah pun bawa produk mereka ke luar negara dengan membina jenama masing-masing.
Even though company aku masih baru..tapi cita-cita aku nak tembus pasaran luar ke negara-negara Islam..dan yang penting nak sebarkan benefit tentang kebaikan memakan Real coklat..bukan compound seperti kebanyakan lambakan coklat dipasaran...

Beberapa hari ni tgh brainstorming nama company untuk register di ssm dan brand nama untuk our new choclate product...harapnya semua berjalan baik...memang rasa susah at first stage..sbb ini biz pertama melibatkan produk..selama ni offer servis je...

Apa pun 2016 lps dapat baby nanti aku start belajar...masuk macam-macam kelas,seminar & kursus untuk improve tahap knowledge aku...


Kurusus Asas Usahawan Coklat LKM 2-3 Disember,2015

Alhamdulillah...selesai sudah kursus pembuatan coklat bersama LKM di Nilai.

Tak sangka banyak ilmu yang diperolehi kat sana, sebenanya apa yang kita tahu berkaaitan coklat cuma sikit je...tak sangka bila masuk kursus banyak benda berkaitan coklat aku belajar...terutamanya perbezaan antara coklat Compound & coklat Convoture.

Dah pandai sikit pasal coklat ni...bila masuk klas LKM tu...rupanya tak ramai org yg 0 knowledge macam aku...ramai yang dah berjaya menjadi usahawan coklat...dieorg start from 0..tak belajar pun tapi dah create income ribu2...tak macam aku...nak belajar dulu baru nak start...aku sgt teruja sbb dieorg semuanya power2....ada di antara mereka pernah di interview oleh TV Al-Hijrah...

At first...aku sendiri blur...why i'm choosing choclate as my future biz atau main biz aku...sedangkan coklat ni bukan makanan harian atau makanan pilihan masyarakat di Malaysia...tapi bila dah masuk kelas...baru dapat ilmu dan baru aku tahu apa kelebihan menjual coklat...fokus aku...nak jual Real Chocolate...sbb susah nak dapat real coklat kat pasaran sekarang ni...yg ada semua compound which is not good for our health...hehe..nampak tak dah tau sikit....:P

Sebelum terus berceloteh pasal coklat....aku share dulu gambar aku kat LKM hari tu...


Bergambar masa 2nd day...


Penerangan info berkaitan coklat oleh pegawai LKM


Ni ahli group aku...seronok main coklat..


Yang ni tgh buat coklat tulen..
Demo oleh Chef K








Hasil coklat salutan...


Nampak sedapkan... 

Ini je cerita kali ni...Insyaallah lepas bersalin ni akan jalan projek coklat ni...aku pun dah register as Usahawan LKM..tgh tunggu approval dari pihak LKM..hopefully semuanya berjalan lancar...sebab aku nak join Kursus lanjutan pembuatan coklat dengan harga diskaun RM200 (yuran asal RM1900)...so nantikan apa cerita projek aku ni.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...